Metsästäjäliiton puheenjohtajan terveiset

Surua ja murhetta hirvijahdin aloituksessa

Hirvenmetsästyskausi alkoi surullisissa merkeissä viime viikonloppuna. 

Uutistietojen mukaan Kuusamossa mies kuoli vahingonlaukaukseen. Me metsästäjät yhdymme omaisten suruun ja tapahtuman keskiössä olevien tuskaan.  Olemme vilpittömästi pahoillamme tapahtuneesta.

Huolellisuus ja maltti ovat aseen käsittelyn perusasioita. Toivon, että pystymme aseturvallisuudesta toinen toistamme muistuttamaan samoin kuin on jahtien johtajien pidettävä käskynjaossa turvallisuusmääräykset esillä. Näistä määräyksistä ja muistutuksista ei kenenkään pidä pahoittaa mieltään, vaan ottaa ne kiitollisuudella vastaan.

Ikäviä uutisia kuului viikonlopulla muutoinkin: hirvijahdin aloitusviikonloppuna tiettävästi neljä metsästyskoiraa kuoli susien hyökkäyksissä ja lisäksi kahta raadeltiin. Jahtikauden aikana sudet ovat tappaneet tai raadelleet kaikkiaan jo noin 25 koiraa. Olen pahoillani jokaisen menetetyn metsästyskaverin puolesta.

On syytä muistaa, että koiravahingot on ehdottomasti ilmoitettava maaseutuelinkeinoviranomaiselle tapahtumien tilastointia ja korvaushakemusta varten. Ruokavirasto maksaa korvaukset korvauksen hakijoille maa- ja metsätalousministeriön myöntämistä määrärahoista.

Susitilanne Suomessa on kestämätön. Koiravahinkojen lisäksi Tassuun on rekisteröity jo noin 2500 susien pihakäyntiä. Maatilojen kotieläimiä, erityisesti lampaita, ovat sudet tappaneet paljon enemmän kuin vuosi sitten. Kansalaisten huoli asiasta on tullut selkeästi ilmi sutta koskevan kansalaisaloitteen myötä, joka kuukaudessa keräsi 61 618 kannatusilmoitusta.

Metsästäjäliitto yhdessä muiden etujärjestöjen kanssa vaatii päättäjiä toimimaan nyt. Olemme tavanneet ja tapaamme jatkossakin ministeriöiden, eduskuntaryhmien, viranomaisten ja yhteistyökumppaneiden edustajia. Kansalaisaloite  suden kannanhoidollisen metsästyksen sallimiseksi on tällä hetkellä tarkistettavana allekirjoitusten osalta, jonka jälkeen se luovutetaan marraskuussa eduskunnan käsittelyyn.

Toivotan jahtiin hyviä, muistorikkaita ja turvallisia tapahtumia!

Jaakko Silpola Toiminnanjohtaja, Metsästäjäliitto

Kategoria(t): Muut. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.